NIGERIA – Het keukenkabinet van mevrouw de president

De president van Afrika’s volkrijkste natie is in het grootste geheim naar zijn vaderland Nigeria teruggekeerd. In november verdween Umaru Yar’Adua naar Saoedi-Arabië voor een behandeling, zonder zijn macht evenwel aan vicepresident Goodluck Jonathan over te dragen. Waarnemers menen dat het zijn vrouw Turai was die de touwtjes in handen had.

Jonathan blijft minstens voorlopig aan de macht. Daarmee kwam een einde aan het bewind van ‘mevrouw de president’ en haar ‘keukenkabinet’.
Wat is er aan de hand met de in mei 2007 aan de macht gekomen president? Dat is de vraag die de 149 miljoen Nigerianen bezighoudt sinds hij op 23 november naar Saoedi-Arabië verdween voor behandeling. Zijn gezondheid was ook voor zijn aantreden als staatshoofd behoorlijk zwak, hij had al jaren nier- en hartproblemen. Net na zijn vertrek vroegen velen zich af of hij in een lijkkist naar zijn vaderland terug zou komen. De geruchten wilden dat de man door een hersenbloeding werd geteisterd waardoor hij niet langer kan spreken en niemand meer herkent.
Of dat klopt, valt niet uit te maken aangezien Yar’Adua sinds zijn terugkeer naar Abuja niet publiekelijk is verschenen noch op de radio te horen was. Een ambulance voerde hem in het holst van de nacht af en de kabinetsmeeting van gisterochtend werd uitgesteld.
Vicepresident Jonathan zou gisterenmiddag overleg houden over de toestand. Later werd bericht dat hij voorlopig in functie blijft en dat de brief aan het parlement waarmee Yar’Adua zijn functie kan terugclaimen, voorlopig niet wordt verstuurd.
Dat Yar’Adua in Saoedi-Arabië moest worden behandeld, konden velen begrijpen maar dat hij zijn macht niet voorafgaandelijk overdroeg aan de vicepresident, kwam vreemd over. De grondwet uit 1999 stipuleert immers precies hoe dat moet. Het Nigeriaanse parlement maakte de voorbije drie maanden evenmin een goede beurt: het had de grondwettelijke bevoegdheid om in te grijpen maar blonk uit in inertie. Idem dito voor de regeringspartij Volksdemocratische Partij (PDP). “Als gewezen president en partijvoorzitter Obasanjo er nog niet toe kan komen om de macht van het ene partijlid (de president) over te dragen aan het andere (de vicepresident), zullen ze dan volgend jaar bij een eventuele electorale zege voor de oppositie wel bereid zijn om het mandaat af te staan?”, zo vroeg een advocaat zich af in de krant Vanguard.
De doorbraak kwam er uiteindelijk op initiatief van de Nigeriaanse balie, die een verzoek indiende bij het Hooggerechtshof tot aanstelling van vicepresident Jonathan, wat op 8 februari uiteindelijk gebeurde.
Daarmee, zo zeggen waarnemers, kwam een einde aan het bewind van het ‘keukenkabinet’ en van ‘mevrouw de president’. Het eerste doelt op een kringetje waarin behalve de Nigeriaanse first lady Turia Yar’Adua ook de ministers van Justitie en Landbouw zaten, en de economische adviseur van de president. Als we de Nigeriaanse columnisten en politologen mogen geloven, dan wordt Afrika’s volkrijkste natie al sinds het aantreden van Yar’Adua bestuurd door zijn vrouw. “Je zou haar het kompas kunnen noemen waarmee hij de politieke horizon afspeurde”, zo schrijft een politoloog op de site allafrica.com. Commentatoren van Saharareporters hebben het dan weer over “een vrouw wier zucht naar zelfverrijking en fascinatie voor de macht ervoor zorgden dat ze de baas is over een notoir tandeloos kabinet”.
Turai wordt vergeleken met Nnamdi Uba, het gewezen hulpje van Yar’Adua’s voorganger Obasanjo, van wie bekend was dat hij de echte baas was over de Nigeriaanse Nationale Petroleummaatschappij, Nigeria’s belangrijkste inkomstenbron. In die functie hielp hij de president miljoenen dollar incasseren en zelf werd hij een van de rijkste burgers van het land.

Nachtelijke baas
Sommigen menen dat Turai zelfs meer is dan Uba. “Doe er nog maar Mariam Babangida en Miriam Abacha (twee vrouwen van ex-presidenten) bij”, zo stelde een gewezen kopstuk van de regeringspartij. “Iedereen heeft een hekel aan haar maar niemand had de moed om de president te vragen haar in te tomen. We weten dat hij geen macht over haar had en als zij het niet voor je heeft, is je carrière afgelopen”, aldus de man. “We noemden haar de nachtelijke baas. Zie je, de president ging ten laatste om negen uur onder de wol en daarna riep zij haar getrouwen bijeen. De beslissingen die toen werden genomen, bleven geldig, ook nadat haar man de volgende dag wakker was geworden.”
Diezelfde waarnemers menen dat de terugkeer van de president naar Abuja gisteren een laatste poging was van ‘mevrouw de president’ om vast te houden aan de macht. Nadat Jonathan het roer overnam, moest zij het presidentiële paleis immers ontruimen. Bovendien toonde het kersverse staatshoofd zich daadkrachtig: haar medestander de justitieminister werd prompt afgezet. En collega’s die te laat komen voor de wekelijkse kabinetsmeeting, vinden de deur permanent gesloten.